Voor uw hypotheken en verzekeringen
Bel ons direct: 023 - 545 80 95

Trees for All

Samen hebben we al 156 bomen geplant sinds start project november 2019.

Direct met een van onze adviseurs spreken? Bel ons: 023-545 80 95, of gebruik ons contact formulier.

Hypotheek berekenen maandlasten

Hypotheek afsluiten? Dan berekenen wij eerst uw maandlasten

Bij het afsluiten van een hypotheek en het berekenen van uw maximale hypotheek en maandlasten wordt de Gedragscode gehanteerd. Er zijn twee factoren binnen de Gedragscode die hierbij een rol spelen: de toetsrente en de marktwaarde van uw woning. Samen met uw inkomen zijn dit de belangrijkste factoren die uw maximale leenbedrag bepalen.

Advies over uw hypotheek en hulp bij het berekenen van maandlasten

Om de gevolgen van de GHF-toetsrente beter te kunnen begrijpen, is het belangrijk te weten wat het verband is tussen de toetsrente en de maximale hypotheek. Kiest u voor een hypotheek met een korte rentevast periode, dan zal de rente over het algemeen relatief laag uitvallen. Een lage rente betekent een lage maandlast. Daardoor zou, na een goede berekening, een relatief hoge hypotheek kunnen worden afgesloten. Op onze website vindt u meerdere handige rekentools. Wanneer u alvast meer informatie wilt over uw mogelijke hypotheek, is het berekenen van uw maandlasten een goed idee. Op onze website kunt een berekening maken voor uw maandlasten bij de aankoop van een woning.

Pas op voor een te hoge hypotheek

Het gevaar van een te hoge hypotheek kan zijn dat de rente na de eerste korte rentevaste periode omhoog gaat en dat de nieuwe lasten niet meer kunnen worden opgebracht. Het inkomen is in die korte periode immers vaak nog onvoldoende gestegen en ook de waarde van de woning zal onvoldoende zijn om de gehele hypotheek bij verkoop van de woning te kunnen aflossen.

Veiligheidsbuffer

Met de Gedragscode is als het ware een soort veiligheidsbuffer ingebouwd. Kiest u voor een rentevast periode van 9 jaar of korter, dan wordt er verplicht gerekend met de GHF-toetsrente. Ook al is de rente die u betaalt lager. Kiest u voor 10 jaar of langer vast, dan wordt er wél met de offerterente getoetst, ongeacht de hoogte van die rente. De huidige GHF-toetsrente voor een hypotheek is 5%. De toetsrente is een dus puur een veiligheidsmiddel. Wanneer de toetsrente hoger is dan de actuele rente, voorkomt deze dat u te veel leent voor uw hypotheek.

Voor meer advies

Heeft u advies nodig bij het berekenen van uw maandlasten voor uw hypotheek? Of wilt u meer informatie over de toetsrente? Neem dan contact met ons op via +31 (0)23 545 80 95. Wij staan u graag te woord.