Voor uw hypotheken en verzekeringen
Bel ons direct: 023 - 545 80 95

Maximale hypotheek berekenen

Bereken maandlasten

Bij de berekening van je maximale hypotheek wordt de Gedragscode gehanteerd. Twee factoren binnen de Gedragscode die hierdoor een rol spelen zijn: de toetsrente en de marktwaarde van je woning. Samen met je inkomen zijn dit de belangrijkste factoren die je maximale leenbedrag bepalen.

Om de gevolgen van de GHF-toetsrente beter te kunnen begrijpen, is het belangrijk te weten wat het verband is tussen de toetsrente en de maximale hypotheek. Kies je voor een hypotheek met een korte rentevastperiode dan zal de rente over het algemeen relatief laag uitvallen. Een lage rente betekent een lage maandlast en daardoor zou een relatief hoge hypotheek kunnen worden afgesloten.

Te hoge hypotheek

Het gevaar van een te hoge hypotheek kan zijn dat de rente na de eerste korte rentevast periode omhoog gaat en dat de nieuwe lasten niet meer kunnen worden opgebracht. Het inkomen is in die korte periode immers vaak nog onvoldoende gestegen en ook de waarde van de woning zal onvoldoende zijn om de gehele hypotheek bij verkoop van de woning te kunnen aflossen.

Veiligheidsbuffer

Met de Gedragscode is als het ware een soort veiligheidsbuffer ingebouwd. Kies je voor een rentevastperiode van 9 jaar of korter, dan ben je verplicht te rekenen met de GHF-toetsrente, ook al is de rente die je betaalt lager. Kies je voor 10 jaar of langer vast, dan mag je wél met de offerterente toetsen, ongeacht de hoogte van die rente. De huidige GHF toetsrente is 5%.