Voor uw hypotheken en verzekeringen
Bel ons direct: 023 - 545 80 95

Trees for All

Samen hebben we al 634 bomen geplant sinds start project november 2019.

Direct met een van onze adviseurs spreken? Bel ons: 023-545 80 95, of gebruik ons contact formulier.

Hypotheekgarantie wordt drastisch ingeperkt

Het kabinet gaat de mogelijkheden voor huizenkopers om een Nationale Hypotheekgarantie af te sluiten, drastisch inperken.

‘We willen de NHG-garantie op termijn verlagen naar de gemiddelde huizenprijs’, zei minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst gisteren in een toelichting op de Miljoenennota. Een gemiddeld huis kost op dit moment zo’n € 215.000. De NHG-grens is nu nog €  290.000.

Bijzondere risico’s

Door de verlaging lopen veel toekomstige kopers een rentevoordeel mis dat op dit moment voor een tienjaarslening kan oplopen tot zo’n 0,7 procentpunt. Dit verhoogt de maandlasten op de aankoop van een huis van 2,5 ton op den duur met € 100 à € 150. ‘Een negatief effect op de markt hoeft dit niet te hebben’, meent Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in een reactie. ‘Een NHG die 85% van de markt garandeert is niet vol te houden. Als de markt weer aantrekt en de NHG zou meer worden ingezet voor bijzondere risico’s zoals voor zzp’ers, word ik daar niet paniekerig van.’

Plafond

Volgens Blok is de NHG-verlaging een uitruil met de nieuwe mogelijkheid die huizenbezitters krijgen om hun restschuld bij verhuizing mee te financieren in een nieuwe NHG-hypotheek. Want die maatregel verhoogt het risico voor de Staat juist weer. Eerder was bekend dat het maximale hypotheekbedrag voor een NHG per 1 juli 2014 wordt verlaagd tot € 265.000. Per 1 juli 2015, zo maakt het kabinet gisteren bekend, zakt het plafond tot € 245.000 en per 1 juli 2016 tot € 225.000. Daarna wil de regering het plafond blijvend in lijn brengen met de gemiddelde huizenprijs.

Goedkoper lenen

Het plafondbedrag is de afgelopen jaren verhoogd, van € 225.000 in 2003 tot € 265.000 per 1 juli 2007 en per 1 juli 2009 nog eens tot € 350.000. Dat was een reactie op de financieel-economische crisis en het inzakken van de woningmarkt. Ook wordt een Nationale Hypotheek Instelling (NHI) opgericht. De NHI gaat met een expliciete staatsgarantie Nationale Hypotheek Obligaties uitgeven. Hiermee kunnen banken en andere hypotheekverstrekkers goedkoper lenen op de kapitaalmarkt. Het voordeel moeten ze volledig doorgeven aan huizenkopers. In eerste instantie profiteert daarvan vooral de slinkende groep consumenten die in aanmerking komen voor een NHG-hypotheek.

Naamsbekendheid

De Commissie ‘Alternatieve Financieringsarrangementen Woningmarkt’ onder leiding van Tjerk Kroes van pensioenfonds APG verwacht dat het voordeel voor consumenten minstens 20 basispunten bedraagt (0,2 procentpunt). De Commissie onderzocht in opdracht van Blok de mogelijkheden om zo’n NHI op te richten. Als veel buitenlandse spelers interesse hebben, komen daar mogelijk nog 30 basispunten bij. Het duurt naar verwachting een paar jaar voor het zover is. Ook moet in het buitenland naamsbekendheid worden opgebouwd. Voorwaarde voor de oprichting van de NHI is dat het risico voor de Staat niet toeneemt. Banken die via de NHI geld aantrekken, moeten de Staat een risicopremie betalen.

Bron: FD