Voor uw hypotheken en verzekeringen
Bel ons direct: 023 - 545 80 95

Trees for All

Samen hebben we al 634 bomen geplant sinds start project november 2019.

Direct met een van onze adviseurs spreken? Bel ons: 023-545 80 95, of gebruik ons contact formulier.

Goed nieuws: Vrijstelling overdrachtsbelasting

Goed nieuws: Vrijstelling overdrachtsbelasting

Starters en doorstromers onder de 35 jaar zijn vrijgesteld van overdrachtsbelasting bij het kopen van hun (eerste) woning. De waarde van de woning mag nu (2022) maximaal € 400.000 bedragen om aanspraak op deze vrijstelling te maken. Goed nieuws: Volgend jaar (2023) stijgt dit bedrag naar € 440.000.

Overdrachtsbelasting, wat is het ook alweer? Wanneer iemand een woning of een stuk grond koopt, moet hierover overdrachtsbelasting betaald worden. Deze belasting wordt over het algemeen door de koper betaald.

Met deze (verhoogde) vrijstelling wordt het voor een jonge huizenkoper makkelijker om een woning te kopen. Bij de aankoop van een woning kan de koper een hypotheek afsluiten. Deze hypotheek bedraagt maximaal 100% van de waarde van de woning. Dit betekent dat de koper de overige kosten (kosten koper) die komen kijken bij de aankoop van een woning uit eigen middelen moet betalen. Gemiddeld bedragen deze kosten koper ca. 6% van de waarde van de woning. De overdrachtsbelasting maakt hier dus een belangrijk deel van uit.

Het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting gaat vanaf 1 januari 2023 omhoog van 8% naar 10,4%. De startersvrijstelling blijft gelden. Ook het verlaagde tarief van 2% dat geldt als iemand vanaf 35 jaar een huis koopt, waar hij zelf in gaat wonen, blijft gelden. Deze regeling geeft starters en doorstromers dus een betere kans op de woningmarkt.

Voorwaarden vrijstelling overdrachtsbelasting

De kopers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van deze vrijstelling. Zo moet de koper bijvoorbeeld bij een notaris garanderen dat ze zelf in de woning gaan wonen. De woning mag dus niet verhuurd worden. Alle voorwaarden hebben wij voor je op een rijtje gezet:

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar.
  • Je koopt een woning voor eigen bewoning.
  • Je hebt niet eerder gebruikgemaakt van de vrijstelling overdrachtsbelasting en laat dit vastleggen in een verklaring.
  • Je koopt een woning tot € 440.000.

Bij de sleuteloverdracht teken je een verklaring bij de notaris. Hierin verklaar je als koper te voldoen aan de voorwaarden voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting.

Wachten tot 2023?

De nieuwe grens geldt vanaf 1 januari 2023. Dat betekent niet dat je hoeft te wachten met het kopen van een huis. Het meetmoment is de daadwerkelijke datum van overdracht van de woning. Ben jij dus nu aan het zoeken naar een woning en kun je aanspraak maken op de regeling waarvan de koopsom tot € 440.000 ligt? Zorg dan dat je de overdracht van de woning plant in het nieuwe jaar. Dat scheelt je heel wat geld.

Wil je weten wat jouw financiële kansen zijn, heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste hypotheek of heb je andere vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!